Ramazan Bayramında Beslenme

Ramazan Bayramında Beslenme

 

Yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemli olduğu gibi bayram sürecinde de büyük önem taşımaktadır.

Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, kişiler bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme istediğinden kaynaklı olarak bazı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirler.

Genel olarak çikolata, tatlı ve hamur işleri (börek, kurabiye, baklava vb.) gibi gıdalar kan şekerinizin hızlı yükselmesine sebep olmakla birlikte enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu tür gıdaları sıklıkla tüketmek sindirim sisteminizde problemlere ve kan şekerinizin hızlı yükselmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle bayram sürecinde aşırıya kaçmayarak porsiyon kontrolü sağlanmalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinden vazgeçilmemelidir.

Bayramda yararlı olacak sağlıklı beslenme önerileri:

  • Ramazan ayında oruç sürecinin ardından bayramla birlikte normal beslenme düzenine geçerken tüketilecek besinlerin miktarı aniden arttırılmamalı, ana öğünler ise ara öğünler ile desteklenmelidir.
  • Bayram sabahı en önemli öğün olan kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemiyle pişirilmiş besinler tüketilmemelidir. Kahvaltıda peynir, yumurta, zeytin, ceviz, domates, az miktarda bal, ev yapımı reçel, salatalık ve bol yeşillik tercih ederek sağlıklı bir kahvaltı yapılmalıdır. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerden, börek, poğaça gibi hamur işlerinden sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir.
  • Besinler bol bol çiğnenmeli, yemekler hızlı tüketilmemelidir.
  • Tatlı tüketilecekse şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
  • Çikolata veya şeker tüketmek yerine kuru meyve ve yanında çiğ fındık, çiğ badem ve cevizden oluşan kuruyemişler ile ara öğünler tercih edilebilmelidir.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir.
  • Çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceğinden tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
  • Su tüketimine dikkat edilerek günlük su ihtiyacı karşılanmalıdır.
  • Asitli içecekler yerine bitki çayları, sade maden suyu, ayran, kefir, ev yapımı az şekerli limonatalar tercih edilerek sıvı alımı arttırılmalıdır.
  • Diyabet, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstererek yediklerine dikkat etmeli ve tedavilerini bozmamalıdırlar.