DİYABET TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ

Türkiye’de bir ilk olan Diyabet Teknolojileri Merkezimize müracaat eden herkes, hastanemizde bulunan diyabet konusunda faydalanabilecekleri en yeni ve üst düzey imkanları tanıma fırsatı bulabilmektedirler.

Diyabet (Şeker Hastalığı); dünyada en sık görülen hastalıkların başında gelen ve yaşam boyu tedavisi süren bir hastalıktır. Her 10 yılda 1, %100 civarında artış göstermektedir.

Gelecekte diyabet tedavisi, bilim ve teknolojinin birleştiği çözümlerle hayatımızı kolaylaştıracak.

Tip 1 Diyabeti engellemek elimizde değil ama onu yönetmek, vereceği zararları engellemek, böylece sağlıklı ve başarılı bir yaşam sürmek elimizde!

Diyabet Nedir?

Diyabet, İnsülin hormonun yetersizliği veya yokluğu sonucu oluşan yüksek ve düşük şeker olarak seyredebilmektedir. Dengesiz kan şekeri sonucu diyabetli bireyde oluşturduğu hasarlar nedeniyle organ ve işlev kayıplarına yol açarak, yaşam süresi ve kalitesini etkilemekte, iş gücü kayıplarına yol açan kronik (kalıcı) bir hastalık olarak bilinmektedir.

Diyabet Teknolojileri Nedir?

Hastalık süresinin uzunluğu, yapılması gerekenlerin sürekliliğinden dolayı diyabetlilerde zaman zaman takipsizlikler olabilmektedir. Diyabet Teknolojileri hastanın yerine kayıt tutan, hasta yerine insülin gönderen, hatta yakın gelecekte hasta yerine “Pankreas Gibi Düşünen” küçük elektronik aletler olarak hayatımıza girmektedir.

Diyabet Teknolojileri Hangi Ürünleri Kapsar?

  • İnsülin İnfüzyon Pompaları
  • Kablosuz İnsülin İnfüzyon Pompaları (Patch Pump)
  • Açık Sistem Sürekli Glikoz Monitör Sistemleri (CGMS)
  • Kapalı Sistem Sürekli Glikoz Monitör Sistemleri (CGMS)
  • 90-180 Günlük Cilt Altı Sürekli Glikoz Monitör Sistemleri (CGMS)
  • Enjeksiyon Portları
  • Diyabet Takip Aplikasyonları / Uygulamaları
  • Ultra Hızlı Etkili İnsülinler
  • Ultra Uzun Etkili İnsülinler
  • Biyonik Pankreas ve Alt Modelleri
  • Hipoglisemi Bantları

Türkiye’de Mevcut Diyabet Teknolojileri Nelerdir?

  • Kablolu İnsülin Pompası ve Sürekli Glikoz Monitorizasyon (CGM) Uyumlu Sistemler
  • Kablosuz (Patch) İnsülin Pompası
  • Diyabet Aplikasyonları
  • Glikoz Ölçüm Cihazından Verileri Alıp Doktora, Sağlık Ekibine Aktaran, Veri Aktarım Sistemleri

Yeni Nesil Diyabet Teknolojileri

Diyabet Hastalığında kan şekeri düzeyinin kontrol altında tutulmasına yönelik, diyabetle mücadeleyi kolaylaştıracak çok önemli teknolojiler geliştirildi. Yeni Glukoz Ölçüm Yöntemleri, İnsülin İnfüzyon Sistemleri, Kapalı Devre Uygulamalar, hastalar açısından kullanım kolaylığı sunmanın yanı sıra, hekimler açısından da tedavinin verimliliğini arttırmak için tasarlandı.

Sürekli Kan Şekeri İzlem Sistemleri

Sürekli Kan Şekeri İzlem Sistemleri Nedir?

Klasik kan şeker ölçümü; parmağın delinmesi, sonra bir damla kan çıkartıp bir strip (çubuk) ile ölçüm yapmayı gerektirmektedir. Özellikle hastalığın ilk dönemlerinde, bu duruma alışmaya çalışan diyabet hastalarında, ölçüm aletinin, striplerin, iğne kutusunun taşınması gibi güçlükler ölçümü kısıtlamaktadır. Oysa yeni kuşak CGM Sistemleri; küçük bir silikon kanül ile bağlantılı küçük bir düğme şeklinde cildin üzerine yapıştırılan sensörlerden (alıcı) oluşmakta ve her 5 dakikada bir kan şekeri ölçümü yapmaktadır. Sensör, verileri özel bir cihaza ya da cep telefonuna aktarmaktadır. Daha sonra toplanan kayıtlar değerlendirilerek, hastanın günler boyunca sahip olduğu kan şekeri düzeyleri belirlenebilmektedir. Hatta bazı sistemlerde, diyabetli bireyin günün herhangi bir saatinde istediği an parmağını delmeden ve bir işlem yapmadan kan şekerini bir cihazdan ya da telefonundan gönderebilmekte, isterse otomatik olarak başka yakınlarına ve hekimine yönlendirebilmektedir.

CGM Sistemleri ek olarak özel uyarı sistemlerine sahiptir. Kan şekeri belirli sınırın altına inerse ya da çıkarsa alarm çalmakta, diyabetli bireyin kendisini ve bir yakınını uyarmaktadır. Kan şeker değişimlerini grafik olarak verebilmekte ve saklamaktadır.

Mikroinsülin Pompaları

Mikroinsülin Pompaları Nedir?

Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve gençlerde görülen diyabet tipidir ve bu hastalar pankreas insülin üretmediği için günde 4-5 kez insülin enjeksiyonu olmak zorundalardır. Her zaman enjeksiyon yapabilecek ortamlarda bulunmamaktan, hareketli bir iş yaşamanın ortasında bu konulara gereken özeni gösteremediklerinden yakınmaktadırlar. Bu konuda teknolojinin getirdiği en büyük yenilik; vücutta cilt üzerine yapıştırılan, küçük bir şişe kapağı büyüklüğünde bant aracılığıyla, cilt altına sürekli olarak 24 saat insülin verebilme özelliğine sahip pompaların geliştirilmesidir. Bu pompalar, yemek sonrası artan kan şekerini de kontrol altına almak için, ek iğne yapmadan vücuda insülin gönderebiliyor. Sonuçta; günde 4-5 enjeksiyon yerine, 3 günde bir kez enjeksiyon gerçekleştirilerek daha pratik hale geliyor.

Hipoglisemi Bantları

Hipoglisemi Bantları Nedir?

Hipoglisemi diğer adıyla “Ani Kan Şekeri Düşmesi”; diyabet hastalarında en çok endişelenilen durumlardandır. Hipoglisemi; soğuk terleme, çarpıntı, fenalık hissi, şuur bulanıklığına giden bir dizi ciddi sağlık sorununu oluşturabilir. Bu nedenle hipogliseminin erken fark edilmesi çok önemlidir.

“Hipobant” adı da verilen hipoglisemi saatleri, hipoglisemiye dair henüz klinik belirtiler olmadan da cilde temas eden sensörler sayesinde hipoglisemi uyarısında bulunur. Bu sistemler bluetooth sistemi ile akıllı telefonlara bağlanabilir, hasta yakınlarına alarm verebilir ve onları uyarabilir, bu sayede acil durumda yardım gönderilmesini sağlayabilirler.

Teknoloji Bize Ne Sağlar?

Bilim ve Teknoloji’deki yeni gelişmeler daha doğru tanı ve detaylı takip imkanları sağlayarak tedaviye uyumu arttırmaktadır. Yakın takiple uygun ve anlık değişiklikler değerlendirilerek diyabetli bireyler geleceklerini koruyabilmektedir.

Bu sistemlerin en önemli faydaları:

Tıp ve mühendislik bilimlerinin sinerjisiyle ortaya konan bu teknolojiler, diyabet hastalarının kan şekerini kontrol altında tutabilmek için gereken gün boyu kan testlerinin ve iğnelerin tekrarlanmaması konusuna hizmet ediyor.

Teknolojideki yeni gelişmeler tıp alanında daha doğru tanı ve tedavi imkanları sağlamanın yanı sıra, doktor ve hasta arasında da daha iyi bir iletişim kurma olanaklarını da sağlıyor.

İnsülin pompası ve sürekli glukoz ölçüm sistemleri kullanan hastalar bu uygulamalara daha kolay adapte olarak, yakın takipten fayda görüyorlar.

Bu sistemlerin gözlemlenen en belirgin faydaları:

  • Daha İyi Hasta Eğitimi
  • Kan Şekeri Kontrolü
  • Diyabetin Oluşturduğu Erken – Acil ve Geç Gelişen Sürekli Sorunlarda Azalma

Pes etmeyi değil, Teknoloji desteğiyle diyabetinizi yönetmeyi öğrenin!

1923 Nobel’ini kazanan insülinin keşfinden bu yana, diyabetolojiyi o kadar etkili değiştirebilecek bir keşif henüz gerçekleşmedi.
Ama özellikle son 10 yılda, takibi kolaylaştıracak çok önemli teknolojiler geliştirildi.
Uygulamalar aslında hep diyabet yönetimimizi iyileştirmek, verimimizi arttırmak ve diyabete bağlı hasarlardan korunmak için tasarlandı. Fakat diyabet teknolojileri de giderek karmaşıklaşıyor. Parmaktan manuel kan şekeri ölçümüyle değerlendirmelerin yerine, günlük kan şekeri eğrileri ve buna bağlı farklı parametreler, farklı bir dil geldi. Size uygun teknolojiden faydalanmak için merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dünyada Yapay Pankreas Uygulamaya Geçildi

Yapay Pankreas uzun yıllar diyabetliler için hayaldi, ilk versiyonları dünyada uygulamaya girdi.
İnsülin pompalarına benzeyen cihazlar olarak tasarlandılar.

Bu cihazlarda üç komponent var:

  • Aldığı verilere göre otomatik olarak vücuda insülin verebilen gelişmiş bir insülin pompası,
  • Bu pompayla karşılıklı iletişime geçen CGM (Sürekli Glikoz Ölçüm Sistemleri)
  • Kan şekerine göre verilecek insülin miktarını hesaplayan, ultra gelişmiş bir algoritmik bilgisayar programı.

Yapay pankreasta bu aşamaların tamamı başarıldı ve insan uygulamasındaki ilk sonuçlar alınmaya başlandı. Yakın gelecekte ülkemizde de kullanıma girecek.

Diyabet Teknolojileri Merkezimizde Verilen Hizmetler

Yeni nesil tedavilerin günümüze yansımalarını uyguladığımız teknoloji merkezimizde, sizinle birlikte, sizler için Diyabet Eğitim Hemşiresi ve Diyabet Teknolojileri Koordinatörü Tuğçe DEDE tarafından şu hizmetleri vermekteyiz:

  • İnsülin Pompası Eğitimi ve Danışmanlığı,
  • CGMS (Sürekli Ölçüm Sistemleri) Uygulama – Değerlendirme,
  • İnsülin Pompası ve Ölçüm Sistemlerinde Yaşadığınız Sorunlara Çözümler,
  • Yeni Teknolojik Ürünlerin Bireye Uygunluğunun Değerlendirilmesi,
  • Tercih Edilen Ürünün Kullanımıyla İlgili Eğitimler.