DİYABET VE DERMATOLOJİ

  • Dermatoloji Nedir ?
  • Dermatoloji Hangi Cilt Sorunlarıyla İlgilenir ?
  • Dermatoloji Hangi Hastalıklara Bakar ?
  • Dermatolog Botox Yapar Mı ?

Vücudumuzun yaklaşık %10 ağırlığını cilt temsil etmektedir.

Cilt; iskelet sisteminden sonra en büyük organdır.

Hisseden, algılayan, tepki veren, hem sağlık hem de sosyokültürel anlamda dış çevre ile bağlantıyı sağlayan bir organdır.

Tüm deri dışında, ağız içi, dudaklar gibi alanlar ile beraber, “deri ekleri” denilen saç-tırnak alanları ve cinsel yol ile bulaşan hastalıklar da dermatolojinin ilgi alanları içerisindedir.

Dermokozmetik alanında Anti aging yani cilt gençleştirme sistemleri de bir dermatoloğun kontrolünde işleyen sistemlerden birisidir.

Diyabet ve Dermatoloji Arasındaki Bağ Nedir?

Diyabet; insülin eksikliği ya da azlığı ile karakterize, metabolik, damarlara, sinirlere, kalp-damar sistemine, sinir sistemine etki eden, kronik bir hastalıktır. Diyabet hastalığı başladıktan sonra veya çoğu zamanda diyabet hastalığı tanısı konulmadan önce, ciltte diyabetin belirtileri görülebilmektedir.

  • Diyabette (şeker yüksekliği gibi metabolik değişikliklerine bağlı) Cildin Etkilenen Durumları
  • Diyabetin Kronik Dejenerasyonuna Bağlı Hastalıklar
  • Sık görülen ve bu iki durumdan bağımsız görünen hastalıklar
  • Tedaviye Bağlı Rahatsızlıklar, gibi 4 grupta incelenebilmektedir.

Diyabet Hastalarında Hangi Cilt Problemleri Görülür ?

Kaşıntı, kuruluk, diyabetik dermopati  (diz altındaki kahverengi lekelenmeler), diyabetik büller ( içi su toplayan kabarcıklar), diyabetik ayak yani ayaktaki sertleşmeler, nasırlar, yaralar, çizikler, tırnak batmaları, tırnak mantarları gibi rahatsızlıklar görülmektedir.

Diyabet Hastaları Ne Zaman Dermatolojiye Başvurmalıdır ?

Diyabet hastası, cildini belirli aralıklarla rutin olarak muayene ettirmelidir. Ciltteki en ufak bir kızarıklık, sıyrık gibi deri bütünlüğünü bozan en ufak bir durumda dermatoloğa görünmesi çok önemlidir. Bu rahatsızlıklar erken evrede önlem alındığı takdirde, ilerlemesi önlenerek tedavi şansı yükselmektedir.

Diyabetik ayakta özellikle nasırlar, nasırlar ile karışan siğiller, tırnak mantarları, kol altı- kasık- meme altı gibi bölgelerde bulunan kandida (bulaşıcı olmayan bir mantar tipi), diyabetik hastalarda sıkça görülmektedir.

Diyabet tedavisinde birtakım sorunlar da meydana gelebilmektedir. İnsülin yapılan bölgelerde, enjeksiyon alanlarında çökmeler ya da kabarmalar meydana gelebilmektedir.

Cilt Sorunları

Cilt Sorunları Nasıl Tedavi Edilir?

Diyabet tedavisinde yaşanan cilt sorunlarında, insülin tipi ve yeri değiştirilerek çözüm sağlanabilmektedir. Alınan oral ilaçlar ile yani ağızdan alınan ilaçlara bağlı reaksiyonlar olabilmektedir. Bunlar alerji, kurdeşen gibi durumlardır, bunun gibi durumlarda da bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Cilt bakımlarında; herhangi bir yara oluşmasa da, uygun bir nemlendirici ile cildi nemlendirme, temizliğinin sağlanması, yıkanması, kurutmayan nemlendirici bazlı sabunlar ile temizlenmesi önemlidir. Cilde fazla baskı uygulamadan, kese ve lif uygulamadan yapılmalıdır.

Genital Siğil

Cinsel Yol İle Bulaşan Genital Siğil Nedir?

Dış genital alanda oluşan zührevi hastalıklar da dermatolojinin ilgilendiği bir alandır. Son yıllarda genital siğil, HPV enfeksiyonu oldukça yaygındır. HPV bir çeşit virüstür, cinsel yol ile bulaşmaktadır. Genelde genital bölgelerde kabarıklıklar şeklinde görünmektedir.

Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

“Koterizasyon” denilen elektrik ile yakma ya da “Kriyoterapi” denilen dondurma tedavisi yöntemleri sayesinde yok edilebilmekte ve erken dönemde önlemi alınabilmektedir. HPV sinsi bir şekilde ilerleyen bir virüstür, lezyon yok edilse bile deri hücreleri içerisinde yıllarca kalabilmektedir. Bu durum ise kişinin bağışıklık sistemine göre değişmektedir ve dermatologlar tarafından tedavisi yapılabilmektedir. Bağışıklığı arttırıcı krem tedavileri yanı sıra, yeri geldiğinde restriktif tedaviler ile krem tedavilerini birlikte uygulayabilmekteyiz. Virüslerin bir kısmı, kadın hastalarda rahim ağzı kanserini tetikleyebilen rahatsızlıklardan birisidir. HPV aşıları, bu tip rahatsızlıklar ilerlemeden büyük ölçüde önlem alınmasını sağlamaktadır.

Dermokozmetik

Dermokozmetik Nedir?

Ameliyatsız gençleştirme yöntemleri ile, son yıllarda gittikçe sayıları artan kozmetik işlemler vardır. Bir kısmı lazer ve radyofrekans cihazları ile, bir kısmı ise ilaçlar ile yapılan işlemler vardır. Botox ve Dolgu, kısa sürede sonuç veren yöntemlerdir.

Botox

Botox Nedir?

Botox; üst yüz denilen kaş arası ve alın, kaz ayağı denilen göz çevresindeki çizgiler için uygulanan bir toksindir. Uygun dozda ve uygun yerlere uzman bir hekim tarafından enjekte edilerek uygulanmaktadır. Yaklaşık olarak bir hafta içerisinde etkisi görülmektedir. Uygun dozlarda yapılması önemlidir, bu şekilde kas biraz dinlenebilir. Uzun dönemde çizgilerin yerleşmesi önlenebilir. 30’lu yaşlardan sonra çok geç kalmadan başlamak, çizgilerin yerleşmesi açısından anlamlıdır. Yaklaşık 4 ile 6 ay gibi bir süreci vardır, tekrarlanması gereken bir işlemdir. Yılda 2-3 kez, cilt yapısı ve yanıtına göre uygulanabilmektedir.

Dolgu

Dolgu Nedir?

Dolgu; “hyaluronik asit” denilen, cildin doğal yapısında su tutmasını ve cildin canlı olmasını gösteren bir maddeyi cilde enjekte ederek, ince kırışıklıklar – derin kırışıklıklar – çökükler – bazen yara izleri – burundan dudağa uzanan çizgiler – yanak belirginleştirme gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

Botox ve dolgu istemeyen fakat cilt kalitesini – esnekliğini ve parlaklığını arttırmak isteyen kişilere peeling işlemi uygulanmaktadır. Çeşitli peeling çeşitleri vardır ve hastanın cilt tipine göre muayene şartlarında uygulanmaktadır. Hastanın cilt tipine göre, daha çok kış aylarında, muayene şartlarında uygulanmaktadır.

Mezoterapi

Mezoterapi Nedir?

Mezoterapi; cildin yenilenmesi, esnekliğini ve parlaklığını kazanması için, aminoasit, vitamin ve bazı özel karışımların, küçük mikro iğneler ile cilde enjeksiyon edilerek uygulanmasıdır. Belirli seans aralıkları ile yapılmaktadır. Cilt üzerinde güzel bir gerginlik, canlılık ve parlaklık sağlamaktadır.

PRP

PRP Nedir?

PRP (Plateletten Zengin Plazma); Türkçe anlamı Trombositlerden Zengin Plazma’dır.  Sağlıkta, eklem içi enjeksiyon, yara iyileşmesi alanlarında da sıkça kullanılmaktadır. Hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır. Hastadan küçük bir miktarda kan alındıktan sonra, santrifüj edilmektedir. O anda salgılanan özel maddeler deriye uygulanmaktadır.

PRP Hangi Alanlarda Uygulanmaktadır?

Yüz, boyun, dekolte bölgesi, eller, saç tedavisi gibi alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle saç dökülmelerinde ya da saçın canlılığını yitirdiği veya güçsüzleştiği alanlarda, geçici saç dökülmesi denilen mevsimsel saç dökülmelerinde, erkek tipi saç dökülmelerinde, erkek tipi saç dökülmelerinin kadın formunda, saç ekimlerinden sonra ekilmiş saçları güçlendirmekte PRP Tedavisi kullanılmaktadır.

PRP Nasıl Uygulanır ?

Küçük mikro iğneler ile 1 cm aralıklarda tüm saça uygulanmaktadır. Yaklaşık olarak 2-3 hafta aralıklarla, 3-4 seans şeklinde, yılda 1 ya da 6 ayda bir kez, mezoterapi ile dönüşümlü bir şekilde ve hastanın ihtiyacına göre uygulanabilmektedir. PRP, hastanın kendi kanından hazırlandığı için enfeksiyon riski oluşturmamaktadır.

Mezoterapide PRP uygun değilse, hem yüz hem saç için mezoterapiyi de hazır serumlar ile kullanabilmekteyiz.  Göz çevreleri, anti aging için çok önemlidir. Göz çevresinde oluşan morluklar, torbalanmalar, ince kırışıklıklar botoxun etkileyemediği göze çok yakın kırışıklıklarda, göz çevresi alanlarında, çok ince iğneler ile mezoterapi uygulayabilmekteyiz.

Göz çevresinde kombin tedaviler ile peeling uygulaması da yapılabilmedir.

Anti aging ve cilt gençleştirme denildiğinde, tek bir yöntem değil, birden fazla yöntemi birleştirerek tedaviyi uygulamak, en doğal sonucu almaya yardımcı olmaktadır.

Dermapen Roller Tedavisi

Dermapen Roller Tedavisi Nedir?

Roller; manuel olarak, el ile uygulanmakta olan özel bir alettir. Bir silindir tamburun üzerinde yüzlerce mikro iğneler vardır, bu iğneler altın titanyum vb. materyallerden yapılmıştır. Bu silindir tambur ile, yüzde ya da uygulanacak alanda, küçük mikro kanalcıklar açılarak alt deri denilen dermise ulaşım sağlanmaktadır. Ulaşılmak istenilen yere göre uzunlukları, mm’leri ayarlanabilmektedir. Cilde çok sayıda mikro uyarı verilmekte, bu şekilde cildin kendisini yenileyebilmesi sağlanmaktadır. Cilt bu uyarıları hasar gibi algılar ve çok sayıda büyüme faktörü ile kolajen arttırıcı faktörler salgılar. İşlem yapıldıktan hemen sonra, ciltte sıkılaşma hissedilebilmektedir. Tam etkisi ise uyarıcı etkiyi verdikten sonra, minimum 3 haftada başlayarak, tüm tedavi bittikten sonra oluşmaktadır. Dermapen denilen bu sistemin, bir elektrik sistem ile verilmesi, daha hızlı ve iğnelerin 90 derece ile basılması ve batırılması şeklinde, küçük mikro iğnecikler ile yapılmaktadır. İşlem yapılmadan önce yüze krem uygulanarak acı hissinin oluşmaması sağlanmaktadır. Seanslar şeklinde, 2-3 hafta aralıklar ile, 4 seans kadar sürmektedir. Boyun, dekolte bölgesi, çatlakların yanı sıra yüzeysel yaralar üzerinde de etkili bir uygulamadır. Mezoterapi ve PRP ile kombine bir şekilde de yapılabilmektedir. Maliyeti düşük ve sonucu güzel bir işlemdir. Amerika’da Dermapen ve Roller Tedavisi, çok güncel – popüler ve sonuçları iyi kabul edilen bir tedavi şeklidir.  PRP ile kombinasyonunda çok iyi sonuçlar elde edilmektedir. Ciltte ışıltı, parlaklık, yenilenme, özellikle gözeneklerin sıkılaşması ve gebelikte veya ergenlik dönemlerinde oluşmuş olan çatlak alanlarında da erken dönemde müdahele edildiği takdirde güzel sonuçlar alınmaktadır. Uygulamanın yapılacağı alanın büyüklüğüne göre 30 dakika, yüz bölgesi için 15-20 dakika gibi kısa bir sürede seanslar sonlanabilmektedir.

Seanstan sonra 1 gün süren hafif bir kızarıklık olabilir, birkaç gün içerisinde de bu kızarıklık durumu geçmekte ve kişi günlük yaşantısına rahatça dönebilmektedir.